Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

digibeet - (iem. die volstrekt onkundig is op het gebied van computers)

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

digibeet: iemand die totaal ondeskundig is op gebied van computers; computeranalfabeet*. Samenstelling van het woord digi (afkorting van digitaal) en beet, zoals in analfabeet. De term werd bedacht door Maurice De Hond, auteur van het boek ‘Met de snelheid van het licht’, tevens opiniepeiler en ondernemer. Tegenover de digibeet staat de geek, de computerdeskundige. Zie ook analfabeet*.

Toch lijkt het concern niet van zins de elektronische snelweg links te laten liggen. Van Vliet wordt opgevolgd door zijn makker, de opiniepeiler Maurice de Hond, die Van Vliets indeling van de samenleving in ‘digikids’ en ‘digibeten’ deelt. (Elsevier, 29/07/1995)
Dateringen of neologismen

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

kliklijn [telefoonnummer waar misdaad gemeld kan worden] (1995). De communicatiedeskundigen Frank Jansen en Hubert Roza publiceren in 1995 Nieuwlands. De jongste taalaanwinsten, met de nieuwe woorden die zij tussen juli 1993 en juli 1995 signaleerden. Voorbeelden zijn bulderbos, duobak, durfkapitaal, inkijkoperatie, kliklijn, wipkip, wisselstrook, wonderbra, zoab en zorgverlof. Uit digitale krantenarchieven blijkt dat in 1995 onder andere de nieuwe woorden chipknip, digibeet, hangouderen en wildplassen opduiken.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

digibeet iem. die volstrekt onkundig is op het gebied van computers 1995 [De Coster 1999]

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

digibeet (digi, afk. van digitaal), iemand die totaal ondeskundig is op het gebied van digitaal dataverkeer, computers en multimedia; computeranalfabeet*. De term werd geïntroduceerd door Maurice de Hond, auteur van het boek Met de snelheid van het licht en directeur Nieuwe Media van uitgeverij Wegener Arcade. Een antoniem is alpha-geek*.

Toch lijkt het concern niet van zins de elektronische snelweg links te laten liggen. Van Vliet wordt opgevolgd door zijn makker, de opiniepeiler Maurice de Hond, die Van Vliets indeling van de samenleving in ‘digikids’ en ‘digibeten’ deelt. (Elsevier, 29/07/95)
De hardware-fabrikant Compacq profileert zich met zijn Presario’s nadrukkelijk op de consumentenmarkt. We besluiten de help desk een echt ‘multimedia-probleem’ voor te leggen: de CD-ROM leest geen CD’s af. Wij, digibeten, tasten volledig in het duister. (PC-Consument, november 1996)
Het gebrek aan humor wordt gelukkig nog enigszins gecompenseerd door subtiele grappen van schrijver Clifford Stoll, maar mij is het teveel aan Eigen Huis & Tuin voor digibeten. (Oor, 02/11/96)
Het duurste en dikste boek van deze verzameling. Het valt onder de categorie handboeken. Op een zakelijke wijze worden de nieuwe mogelijkheden van Access 7 duidelijk uit de doeken gedaan. Het boek is niet bedoeld voor ‘digibeten’. (Computer! Totaal, december 1996)
Tips voor Windows 95. Informatietechnologie voor digibeten. (Titel boek uit 1996)
Ooit spraken we over digibeten. Mensen die nou eenmaal niks begrepen van computers, en er ook niks mee te maken wilden hebben. Mensen, die gewoon geen zin hebben elk jaar een nieuw programma te leren gebruiken. (PC-Active, maart 1997)
De auteurs houden rekening met de geringe kennis van de echte digibeet, die bijvoorbeeld nauwelijks weet welke soorten diskettes er bestaan. (Computer! Totaal, juli/augustus 1997)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal