Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

schijfkamille - (plantensoort)

Thematische woordenboeken

W. Deconinck (2019), Plantennamen nader toegelicht, Kortrijk.

kamille
Schijfkamille | Matricaria discoidea DC.
Echte kamille | Matricaria recutita L.
Reukeloze kamille | Matricaria maritima L.
Valse kamille | Anthemis arvensis L.

De bloemen van de meeste Kamille-soorten hebben een aangename geur die aan appels doet denken. Daarmee wordt verklaard dat de naam Kamille komt van Chamaimelon, de Griekse naam voor de plant, die bestaat uit chamai en melon, die respectievelijk op de grond of op de bodem en appel betekenen, zodat gedacht kan worden aan een op de grond groeiende appel. Maar het is ook mogelijk dat gezinspeeld wordt op een plant die voor de bloei mooi ronde bloemhoofdjes draagt die lijken op appeltjes.

In België verplichtte de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog de inwoners om in grote hoeveelheden kamillebloemen in te zamelen. Die werden dan gebruikt om kamillethee van te maken, goed voor maag- en darmaandoeningen en andere ziekten waarmee de Duitse soldaten te kampen hadden. De Echte kamille werd in Duitsland als geneeskrachtige plant van het jaar 1987 uitgeroepen.

F. Kok (2007), Waarom brandnetel?, Nieuwegein

Kamille (schijf), Matricaria discoidea
Matricaria: deze naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘mater’, dat ‘moeder’ betekent.
Discoidea: de bloembodem van de plant is schijfvormig.
Schijfkamille: de naam Kamille is een verbastering van het Latijnse chamomilla. De naam is ontstaan omdat Echte kamille naar appelen ruikt en laag bij de grond groeit, chamai = op de grond, en melon = appel. De bloembodem van de plant is schijfvormig, vandaar de Nederlandse naam.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal