Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

typiste - (die op een schrijfmachine werkt)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

typiste [die op een schrijfmachine werkt] {1901-1925} van engels typist [man of vrouw die typt], waaraan in het nederlands -e is toegevoegd als vrouwelijke uitgang.

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

typiste (Engels typist)
Dateringen of neologismen

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

schrijfmachine [tik- of typemachine] (1875). In 1875 werd de schrijfmachine geïntroduceerd, waardoor schriftelijke stukken veel sneller en netter geproduceerd kunnen worden. De introductie van de schrijfmachine leidde tot een herverdeling van taken, want in de twintigste eeuw vindt een groot aantal vrouwen als typiste emplooi (een Engels leenwoord dat sinds 1895 bekend is): het werken op een schrijfmachine, vaak in groepsverband, wordt beschouwd als een typisch vrouwelijk beroep, terwijl het eerdere beroep van klerk door mannen werd verricht.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

typiste die op een schrijfmachine werkt 1906 [WNT] <Engels

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal